14 Mart 2017 Salı

Projeksiyon Yöntemleri

Merhaba Arkadaşlar...

Bugün sizlere gerek ygs gerek lys gerekse kpss'de lazım olacak bir konuyu paylaşmak istiyorum. Bu konuyu hepimizin bildiği ama kolay unuttuğumuz konulardan biri olduğunu söylemeliyim. Daha fazla sözü uzatmadan konuya geçelim..


Haritalardaki bozulmaları en aza indirmek için geliştirilmiş yöntemlerdir.


1. Silindirlik Projeksiyon

Ekvator ve çevresinin çizimleri için uygun bir yöntemdir. Bozulma Ekvator’dan kutuplara doğru artar.

2. Konik Projeksiyon
Orta Kuşakta hataları en aza indirmek için uygulanan yöntemdir.


3. Düzlemsel Projeksiyon
Bu yöntemde çizimi yapılacak yere bir düzlem teğet tutularak çizim yapılır. Dar alanları detaylıca göstermek için kullanılan bir yöntemdir. Dünya yüzeyinin düzleme temas ettiği yerlerde bozulma azalır.



Örnek:
Kuzey Kutup Noktasını merkez alan bir düzlem projeksiyonuna göre çizilmiş haritada aşağıdaki ülkelerin hangisinde bozulma en fazla olur?

A) Finlandiya B) Danimarka C) Kanada D) Hindistan E) Kazakistan


Çözüm:
Düzlem projeksiyonunda Ekvatora doğru hata payı artar. Verilen ülkeler içerisinde Ekvatora en yakın ülke Hindistan’dır. Hata payıda en fazla olan yerdir.
Yanıt D

Harita Çizilirken Dikkat Edilecek Hususlar
  • Haritanın kullanım amacı belirlenir
  • Çizimi yapılan yerin enlem ve boylamları belirlenir
  • Amaca uygun başlık konur
  • Ölçek belirlenir
  • Yön oku konulur
  • Çizimde kullanılacak şekil ve semboller (Lejand) belirlenir.

FEDAİLERİN KALESİ ALAMUT

fedailerin kalesi alamut ile ilgili görsel sonucu

Yılların eskitemediği muhteşem kitap ALAMUT...Hasan Sabbah'ın, Alamut Kalesinin, fedailerin ve cennet bahçelerinin hikayesi. Bir tarafta Hasan Sabbah'ın yeryüzü cennetiyle yeni tanışan güzel köleler, diğer tarafta onun en güvenilir savaşçıları olan fedailer. Sabbah'ın yarattığı cennetin içinde gözleri açıldığında hepsinin hayatı hiç umulmadık bir şekilde değişir. Hikaye 11. yüzyıl İranında, kendini peygamber ilan eden Hasan Sabbah'ın, seçilmiş bir grup insanı intihar suikastçısına dönüştürerek bölgede hakimiyet kurmak için çılgınca ve aynı zamanda zekice bir plan tasarladığı Alamut Kalesinde geçmektedir. Güzel kadınların, yemyeşil bahçelerin, şarap ve haşhaşın göz boyadığı sanal bir cennet yaratan Sabbah, genç savaşçılarını emirlerine uydukları takdirde bu cennete gidebileceklerine inandırır. Kendilerini onun yoluna adayan, ölmeyi de öldürmeyi de göze almış olan bu küçük orduyla hükümdar sınıfına gözdağı verebileceğini düşünür. Sabbah kendi deyimiyle insanların saflığını kullanıp dine adanmışlığı politik emellerine alet eder. Artık kapılar onun için ardına kadar açılmıştır.

Okumanızı kesinlikle tavsiye ettiğim kitaplardan biridir.

HEKATAİOS

M.Ö. 6. yüzyılda Milet'te yaşayan bilginlerden birisi de Hekataios'tur; Perslerin Milet'i işgali döneminde doğmuş ve bir Pers vatandaşı olarak yetiştirilmiştir; ancak halkının Perslere karşı ayaklanmasını ve vatanının kurtulmasını görecek kadar uzun yaşamış ve M.Ö. 477'de ölmüştür.


Mısır'a, hatta Teb'e kadar gitmiştir. Mısır'ın bir Pers vilayeti olması, kendisinin de bir Pers vatandaşı olarak görünmesi, bu gezileri kolaylaştırmıştır.


Hekataios, küçük bir kısmı günümüze kadar ulaşan Historiai (Araştırmalar) adlı eserinde Yunan gelenekleri ile mitolojisini tanıtmış, Asya ve Avrupa'nın tasvirini veren iki bölümlük Dünya Turu adlı diğer bir eserinde ise, gezip gördüğü yerlerin fiziki ve beşeri coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiler vermiştir. MÖ. 5. yüzyılda yaşayan ünlü tarihçi Bodrumlu Heredotos, Hekataios'un bu eserinden büyük ölçüde yararlanmıştır.


Hekataios'un yetiştiği dönemde Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes'in evrenin yapısına ilişkin görüşleri tartışılmaktaydı. Bunlar aslında sonu gelmeyen kısır tartışmalardı ve bunu anlayan Hekataios, evrenin sırlarını çözmeye çalışmadan önce, çevremizi tanımaya çalışmamız gerektiğini savunmaya başlamıştı. Gemicilerden, tacirlerden ve kendi gezilerinden elde ettiği bilgileri bir araya getirerek, ilk defa tasviri coğrafyaya ilişkin bir yapıt yazdı. Bu yapıt ona "Coğrafya'nın Babası" unvanını kazandırdı.


Yeryüzü'nün dairesel olduğuna ve çevresinin okyanusla çevrilmiş bulunduğuna inanıyordu. Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi'ne kabaca işaret edilmiş ve Yeryüzü, bu denizlerle iki parçaya bölünmüştü; kuzeyde Avrupa ve güneyde ise Asya ve Afrika kıtaları bulunuyordu. Nil nehrinin, Yeryüzü'nü çevreleyen okyanustan çıktığını varsaymıştı. Nil nehrinin düzenli olarak taşması ve deltasının oluşması birçok spekülasyona neden olmuştu ve bunlardan birisi de Hekataios'a aitti.

Hekataios, aynı zamanda bir kuramcıdır; matematiksel coğrafya ile de ilgilenmiştir. Ancak bilime yapmış olduğu en büyük katkı Yeryüzü'ne ilişkin bilgileri derlemesidir. 

KABADAYI


 kabadayı filmi ile ilgili görsel sonucu

Merhaba arkadaşlar..

Bugün sizinle geçenlerde izlediğim ve çokta etkilendiğim bir filmi paylaşmak istedim. Adı görüldüğü  gibi kabadayı. Kabadayı, senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı ve Ömer Vargı'nın yönettiği 2007 yapımı Türk filmidir.

Filmin Konusu:
Ali Osman, yılların tecrübesiyle gayrı-meşru bir meslek olan kabadayılıkta, kendi etik çerçevesiyle ayrıksı bir yerde durmaktadır. Tüm camiasında iyi tanınan bir adam olan Ali Osman, ezilenleri korumaya yönelik bir genel tavır takınmıştır. Devran ise gençliğinin getirdiği bir heyecanla Ali Osman’ın tam karşısında konumlanan bir karakterdir. Onun tek amacı, kabadayı davranışlarıyla piyasada kendine daha sağlam bir yer edinmek ve daha çok güçlenmektir. Karşıt güçlerin çarpıştığı illegal bir camia, yeni bir savaşın eşiğindedir. Ömer Vargı tarafından yönetilen ve kalemini Yavuz Turgul’a emanet eden Kabadayı’nın başrollerinde Şener Şen ve Kenan İmirzalıoğlu’nu görmek mümkün.Film polisiye,aksiyon ve dram türündedir. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum.

İyi Seyirler...

TÜRKİYE’NİN YERALTI SULARI, KAYNAKLARI, KAPLICALARI, MADEN

TÜRKİYE’NİN YERALTI SULARI, KAYNAKLARI, KAPLICALARI, MADEN


Yeraltı Suları:

 Yeryüzünden sızan sular, yeraltında geçirimsiz bir tabakanın içerisindeki kayaların boşluk ve çatlaklarında tutulur. Bu suya yer altı suyu denir. Ülkemiz yer altı bakımından oldukça zengindir. Ör: Marmara’da Adapazarı, Yenişehir, Balıkesir ovaları, Doğu Anadolu’da; Muş, Erzurum, Malatya ovaları. Yer altı suyu bilhassa yarı kurak sahalarımızda tarımsal açıdan çok önemlidir. Ör: Konya-Karapınar, Polatlı-Sivrihisar. Bazı kentlerimizin içme suyunun bir bölümü yer altı suyundan sağlanır. Ör: Bursa, İzmir, Eskişehir, Kütahya, Konya gibi.

Kaynaklar:

Yer altı suyunun (çatlaklardan) veya tabaka arasından yüzeye çıkmasıyla kaynaklar oluşur.


BELLİ BAŞLI KAYNAKLARIMIZ

1. Karstik kaynaklar:

Kireç taşlarının çatlaklarından ve yer altı kanallarından çıkan kaynaklardır. Karstik kaynakların suları gür olup, bazı akarsuları besler. (Manavgat, Köprü çayı). Bazı kentlerimizin içme ve sulama suyunun bir bölümünü karşılar. Ör: Pınarbaşı ve Kemalpaşa’dan çıkan kaynaklar, İzmir’in suyunu karşılar.

2. Artezyen kaynaklar:

 Yer altındaki suların insanlar tarafından sondajla çıkarılmasına denir. Bu tür kaynaklar, Eskişehir, Malatya, Erzurum, İnegöl, Bursa, B. Menderes, Gediz ovalarının kenarlarında Ceylanpınar ve Muş ovalarının çevresinde görülür.

3, Fay kaynakları:

 Fay hatları boyunca çıkan kaynaklarıdır. Bunlar genel olarak Ege ve G. Marmara Bölümünde K. Anadolu fay kuşağı boyunca görülür.

Not: Kaynak sularının kalitesini suyun geldiği kayanın kimyasal özelliği belirler. Silis miktarının fazla olduğu sular tatlıdır. Örnek:İzmir Uludağ, Niksar, Tokat suları örnek verilebilir. Kireçli arazilerden çıkan kaynak suları kireçli, Jipsli sahalarınki ise acı olup içme suyu olarak kullanılamaz.


TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI

Kaplıca: Sıcak su kaynaklarına kaplıca denir. Kaplıcalar genel olarak kırıklar boyunca yer alır. Bu sular bünyesinde mineral içerirler. Bu yüzden eskiden beri; romatizma, bazı deri ve iç hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

1- Güney Marmara Kaplıcaları:

Bursa, Balıkesir, Gönen çevresinde çok sayıda kaplıca bulunur. Burada Çekirge, Kaynarca, Yeni, Kükürtlü, Kara Mustafa ve Eski kaplıcalar vardır. Sakarya ilimizde Kuzuluk, Ilıca köy, Kil Hamamı kaplıcaları vardır. Gönen şehrinin bir bölümü kaplıca suları ile ısıtılmaktadır. Ayrıca, Yalova, Oylat, Burhaniye, Susurluk, Balya, Havran’da kaplıcalar bulunur.


2- Batı ve Güney Batı Anadolu Kaplıcaları

Denizli, Manisa,Aydın ve Muğla illerinde çok sayıda kaplıca bulunur.

Denizli’de Karahayıt ve Pamukkale  kaplıcaları, Yenice ve Sarayköy kaplıcaları vardır.

İzmir’de; Bolçova ve Şifne, Bergama’da Güzellik kaplıcaları.

Manisa’da; Alaşehir, Eskişehir, Kurşunlu, Salihli, Çamur hamamı vardır.

Muğla; Köyceğiz gölü yakınında, Sultaniye kaplıcası.

Aydın; Germencik, Çamur ve Ortakçı


3- İç Batı Anadolu ve Maden Suları

Afyon; Afyon maden suyu, Gazlıgöl, Gerek, Kaya, Heybeli, Ömerli, Soğuş, Sandıklı.

Kütahya; Yoncalı, Ilıca, Murat Dağı, Emet, Dereli, Gediz ve Aksaz, Hamam Boğazı , Simav’da Eynal kaplıcası.

Bilecik; Çatlı ve Selçuk içmeleri.

Eskişehir; Bolu ve Düzce’de de önemli kaplıcalar vardır.


4- İç Anadolu:

Ankara’da; Ayaş, Haymana, Kızılcahamam. Ilgın’da; Ilgın. Polatlı’da; Çiftehan.

Aksaray’da, Ziga. Bor’da; Kemerhisar.

Kayseri’de; Tekgöz, Bayramhacı, kaplıcaları, Boğazköprü, Saz,

Niğde’de; Sakarya maden suyu, kazaklı kaplıcası.

Kırşehir’de, Karakurt, Terme, Bulamaclı.

Yozgat; Sorgun, Sarıkaya

Tokat; Sulusaray

Çorum; Figani ve Mecitözü

Amasya; Hamamözü, Kahramanlar içmesi

Samsun’da; Havza ve Ladik kaplıcaları

5- Güney Anadolu Kaplıcaları

Hatay; Reyhanlı.

Malatya’da, İspendere ve Balaban.

Maraş; Elbistan


6. Diğer kaplıcalar:

Erzurum;    Ilıca, Dumlu ve Pasinler

Ağrı;    Diyadin

Trabzon;     Bengisu, Şebinkarahisar.


NOT: Maden suyu ve şifalı su kaynakları bünyelerinde çözünmüş halde çeşitli mineral madde, klor, sülfat ve bir karbonhidrat taşır.

13 Mart 2017 Pazartesi

SÖZ MÜHENDİSİ

söz mühendisi kitap ile ilgili görsel sonucu



Merhaba arkadaşlarr..


Bugün size söz mühendisi kitabından bahsetmek istiyorum. Kitabı bu hafta sonu bitirdim ve çok etkilendim. Yazar neredeyse tamamen hayattan kesitlerle yaşanmışlıkları anlatmıştır. Size kitaptan bir kesit göstermek istiyorum ve kesinlikle tavsiye ediyorum.


Hiç bitmesin dediğin zamanlara, gün geliyor keşke hiç yaşamasaydık diyorsun.Hayat ne garip. İyi ki varsın dediğiniz insanın yokluğu ile huzur bulduğunuz günler de gelecek. Bu sana hayatın verdiği en önemli ders olacak. Bir zamanlar iyi ki vardı, şimdi iyi ki yok. Çok acayip bir durum elbette. Hasta olmasına bile dayanamadığın biri için gün gelir "Daha beter olsun." dersin. Bugün çok sevdiğin, yarın görmek istemediğin birine dönüşebilir. Kabullendim, böyle olması gerekiyormuş. Bugün yoktu, yarın da olmayacak. Bir zaman sonra çabalamayı bırakıyorsun. Hani elinden geleni yapıyorsun ve daha fazla zorlamıyorsun. Bir zaman sonra elinden değil, içinden bile gelmiyor bir şey yapmak. Bedenin değil tüm ruhun yorulmuş. Çabalamak istemiyorsun. Ne olacaksa olsun diyorsun. Zamana bırakmak en güzeli aslında. Zamanla gelir, Zamanla gider, Zamanla biter.


Daha beraber çok kitaplar okumak dileğiyle..

ALTİMETER

      Altimetre - yükseklik ölçer- ekran görüntüsü




Selam arkadaşlarr..
Bugün size yeni öğrendiğim bir uygulamayı tanıtmak istiyorum.Bu uygulamayı bende yeni öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim. Bir iki kez kullandım ve hoşumada gitti. Şimdi size ilk baş uygulamayı tanıtayım. Uygulamanın adı Altimater. Altimeter bulunduğumuz yerin yüksekliğini gösteriyor. Ben ilk kez doğru gösteriyor mu acaba diye denize sıfır bir yerde denedim ve doğru çıktı. Güzel bir uygulama kesinlikle tavsiye ediyorum. Uygulamanın linkini'de paylaşayım hatta hemen. Bu uygulama yürüyüş, dağ bisikletçiliği, yamaç paraşütü, kayak gibi sporseverlerin hoşuna gitçeğini düşünüyorum. İyi eğlenceler..
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.exatools.altimete

TÜRKİYE HARİTASI



Merhaba arkadaşlar..

Yukarıda bir Türkiye haritası görmekteyiz. Bu haritada gezip gördüğüm yerleri kırmızı renkle boyadım. Gitmek istediğim yerleri mavi renkle ve şuan için gitmeyi düşünmediğim yerler ise siyah renkle boyadım. Tüm haritanın kırmızı olması temennimiz. Daha çok gezicek yerimiz var...



2 Mart 2017 Perşembe

Hakkında

Merhaba ben Halil İbrahim AKSAKAL.10 Ağustos 1998 tarihinde Bursa'nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde dünyaya geldim. İlk okulumu mu Züferbey YİBO'da liseyi ise Sedat Karan Anadolu Lisesinde tamamladım. Şu anda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde sınıf öğretmenliği 1. sınıfta okumaktayım.

Aslında bu bloğu açmaktaki amacım hocamızın tavsiyesinden kaynaklıdır. Bu blogda benim ilk deneyimim olucak. Paylaşacaklarım genelde coğrafya ile ilgili olucak fakat benim ilgimi çeken kitap,müzik,film gibi hoşuma giden aktiviteler olursa sizinle paylaşmayı düşünüyorum. Şimdiden hepinize iyi eğlenceler..