7 Nisan 2017 Cuma

NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENMELİYİZ

  1. Ülkemizde batılı eğitim sistemi yeni kullanılmaya başlanmasına rağmen coğrafya ve tarih dersleri eskiden beri verilen derslerdendir.Şimdi bunları öğrenmemizin sebeplerini yazalım:
  • Yakın çevresinden başlayarak yurdumuzu ve dünyayı tanımak. Öğrencide vatan, millet ve insanlık sevgisini benimsetmek.
  • Çeşitli coğrafi olaylarının yeryüzünde dağılışını, bunların sebep sonuç ilişkilerini ve canlılar üzerindeki etkilerini inceletmek.
  • İnsanların birbiri ile ve coğrafi çevreleriyle karşılıklı ilişkilerini inceleterek ülkemizin ekonomik kalkınmasına fayda sağlamak.
  • Yeryüzünün yaşama şartlarını, imkanlarını ve kaynaklarını tanıtmak. Ve bu kaynakları doğru bir şekilde kullanarak israfından kaçınmak
  • Milletlerin refah ve mutluluklarının coğrafi çevreden yararlanmalarına ne kadar bağlı olduğunu ve ülkemizin işlenmemiş, geniş alanlara yayılan doğal kaynaklarının olduğunu belirtmek.
  • Milletlerin karşılıklı olarak birbirlerine muhtaç olduğunu ve birbirleri ile iş birliğini iyi niyet çerçevesinde yapmaları gerektiğini kavratmak.
  • Dünya milletleri arasındaki ekonomik bağları inceleyerek ülkemizin dünya ekonomisindeki yerini kavratmak
  • Türkiye’nin ekonomik sosyal kalkınmasına yarayan yer altı ve yerüstü kaynaklarını, turistik zenginliklerini tanıtmak ve milli servetlerimizi koruma konusunda bilinçlendirmek.
  • Çeşitli haritaları, resimleri, grafik ve diyagramları yorumlamayı, bunlardan faydalanmayı öğretmek.
  • Öğrencileri yurdumuzun ve milletimizin sorunları ile uğraşan, bunlara çözümler arayan bireyler olarak yetiştirmek. 
İnsanlar yaşayabilmek ve yaşam düzeylerini yükseltebilmek için çeşitli bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bunlardan birisi de coğrafi bilgilerdir. Coğrafya derslerinde öğrendiğimiz bilgiler, bizlerin hayatını çeşitli yönlerden ilgilendirir ve bizlere çeşitli konularda yardımcı olur.
Bunlardan başlıcaları:
– Yer ve yön bulmada yarar sağlar. En basitinden bir adres aradığımızda bile coğrafi bilgiye ihtiyaç duyarız.
– Haritalardan yararlanmamızı sağlar.
– Yurt sevgisi kazandırır, vatandaşlık bağlarının güçlenmesini sağlar.
– Ülkemizi diğer ülkelerle karşılaştırmamızı sağlar. Ülkemizin diğer ülkelerden farkını görmemizi sağlayarak doğal zenginliklerimizi doğru yönde kullanmamızı hedefler.
– Kalkınma planları hazırlanmasında yardımcı olur. Ülkemizin eksik yönlerini ve ihtiyaçlarını saptayarak bu yönde çalışmalar yapmamızı sağlar.
– Savaş sırasında bilgilerden ve haritalardan faydalanılır. 
''http://bilgeo.com/neden-cografya-ogrenmeliyiz/'' sayfasından alıntı yapılmıştır.

Ayrı olarak bizim hocamız olan MUSTAFA GİRGİN hocamın'da neden coğrafya öğreniyoruz makalesinide sizle paylaşmak istiyorum.

https://scholar.google.com.tr/citations?user=gWgbJNIAAAAJ&hl=tr























1 yorum: